divendres, 9 de març de 2012

Dorothy CrowfootEl Caire, 1910 - Shiptons-on-Stour, 1994 Química britànica va començar els estudis a Oxford, i durant l'últim any es va centrar en cristal. lografia de raigs X. A continuació  va  anar a Cambridge, on va començar a treballar amb J. D. Bernal.Posteriorment va tornar a Oxford per ocupar una plaça d'investigació, on va romandre la resta de la seua carrera professional. El 1937 es va casar amb l'historiador Thomas Hodgkin. El 1947 va ser elegida membre de la Royal Society de Londres.

Va desenvolupar la tècnica de difracció de raigs X per aplicar-la en la recerca de l'estructura exacta de les molècules i, principalment, de les molècules orgàniques complexes. Va determinar l'estructura de l'antibiòtic penicil · lina i de la vitamina B12,que posseeix més de noranta àtoms distribuïts en una estructura complexa.
El 1969 va descobrir l'estructura cristal · lina de la insulina, medicament fonamental en el tractament de la diabetis mellitus.
En 1964 va ser guardonada amb el premi Nobel de Química pels seus estudis sobre la difracció de raigs X. Va escriure Sobre elsesterols, vitamines i antibiòtics, el 1932.


Va morir fa poc, l’ultima fotografia que he trobat ha sigut aquestaFonts d'informació:
google
imatges de google
biografia de cientifis
viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada