dimecres, 7 de març de 2012

HIPATIA

BIOGRAFIA: 
HIPATIA
Hipatia va ser una filosofa i mestra neoplatònica grega, natural d'Egipte, que es destaque en els camps de les matemàtiques i l'astronomia, membre i cap de l'Escola neoplatònica d'Alexandria al començament del segle V. Hipatia va nàixer a Alexandria, capital de la diòcesi romana d'Egipte, a mitjan segle IV, en 370, segons algunes referències, i en 355, segons altres. El seu pare va ser Teón d'Alexandria, un cèlebre matemàtic i astrònom, molt apreciat pels seus contemporanis, que probablement va haver de treballar i donar classe en la Biblioteca del Serapeo,sucesora de la llegendària Gran Biblioteca ptolemaica.Hipatia, pel seu part, es va educar en un ambient acadèmic i culte, dominat per l'escola neoplatònica alexandrina, i va aprendre matemàtiques i astronomia del seu pare, qui a més el transmitsu passió per la busca del desconegut .Va viatjar a Atenes i a Roma, sempre amb el mateix afan d'aprendre i d'ensenyar.
Entorn de l'any 400 la filòsofa s'havia convertit en líder dels neoplatònics alexandrins, i, d'acord amb la Sua, es va dedicar a l'ensenyança, centrant-se en les obres de Plató i Aristòtil. La casa de Hipatia es va convertir en un centre d'instrucció on acudien estudiants de totes parts del món romà. Entre els seus alumnes hi havia cristians, com per exemple el seu alumne predilecta pertanyent a una família rica i poderosa, que va mantindre una gran amistat amb la seua mestra. Este personatge va deixar escrita molta informació sobre Hipatia, i gràcies a ell coneixem les seues obres, encara que cap s'haja conservat.
MUERTE DE HIPATIA
Hipatia va morir a una edat avançada, 45 o 60 anys linxada per una torba de cristians. La motivació dels assassins i la seua vinculació o no amb l'autoritat eclesiàstica ha sigut objecte de molts debats. L'assassinat es va produir en el marc de l'hostilitat cristiana contra el declinant paganisme i les lluites polítiques entre les distintes faccions de l'Església.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada